My Inner Peace

Camino Frances Grup Ghidat Aprilie – Mai 2020

Camino Frances

Camino Frances este cel mai vechi traseu de pelerinaj către Santiago de Compostela, orașul ce se întinde sub protecția Sfântului Apostol Iacob, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus.

Frumusețea sa este unică, iar măreția celor 6 regiuni de Nord ale Spaniei ascunde o magie profundă ce însoțește pas cu pas transformarea interioară a călătorului către sine. Parcurgând acest drum timp de aproximativ 25-28 de zile (în funcție de ritmul grupului), pe lângă evoluția interioară, suntem martorii unui întreg inventar al diversității creației ce ne însoțește zi și noapte. De la munți la dealuri, câmpii nesfârșite (celebrele mesetas), râuri și întinderi de viță de vie ce răsare dintr-un sol roșu (La Rioja) care te umple de energie mai ales în zilele însorite, până la liniștea cea mai profundă întreruptă de sunetul ploii sau de dialectele locale în care poți regăsi și urmări direct evoluția și transformarea limbii latine. Toate acestea și multe altele le poți găsi pe această rută ce duce la Santiago de Compostela. Iar de acolo, dacă mai putem cu toții și ne îngăduie timpul, ne aventurăm către Finisterre, să întâlnim magia Oceanului Atlantic.  

Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor celor care își doresc să parcurgă această rută și se lovesc de impedimentul de timp, propunem 2 variante de traseu. În funcție de cum se formează grupul și de disponibilitatea majorității, vom porni pe ruta extinsă de 33 sau 32 de zile (în cazul în care excludem traversarea Pirineilor pe jos), ori pe cea redusă de 24 de zile.  

Perioada extinsă

Perioada extinsă este de 33 zile cu plecare din București pe 25.04.2020 și întoarcere pe 27.05.2020, dacă decidem la nivel de grup să pornim din Saint Jean Pied de Port (Franța) traversând Pirineii până în Roncesvalles (Spania), sau de 32 de zile cu plecare din București în aceeași zi, dar cu pornire pe Camino din Roncesvalles și întoarcere în București pe 26.05.2020.

 • 2 zile de transport tur-retur București – Saint Jean Pied de Port și Santiago de Compostela – București
 • 29 sau 30 zile de mers pe jos (minimum)
 • 1 zi de odihnă și vizitat Santiago de Compostela. Numărul zilelor de odihnă se vor decide în funcție de ritmul de mers până la Santiago și de opțiunea de a se parcurge pe jos drumul până la Finisterre.

Buget: 1995 EUR* care include următoarele:

 • Bilete de Avion tur București – Paris – Biarritz
 • Bilete de Tren Biarritz – Bayonne – Saint Jean Pied de Port sau minivan Biarritz – Roncesvalles
 • Bilete de Avion Santiago de Compostela – Londra – București 
 • Bilet de Autocar Finisterre – Santiago de Compostela
 • Cazarea în refugii (albergue)
 • Ghidaj spiritual

ATENȚIE!!! Bugetul NU include:

 • Mâncarea zilnică estimată la un cost minim de 750 EUR de pelerin (deci nu la restaurante de 4-5* 😊) pentru toate cele 33 zile. Dat fiind faptul că în anumite momente din zi pot fi persoane care pot alege să meargă singure până la următorul refugiu, cel mai bine este ca bugetul de mâncare să fie administrat de fiecare în parte.
 • Cheltuielile personale de pe drum (intrări la obiective turistice, suveniruri etc.)

Programul detaliat este următorul:

25.04 – plecare din București dimineața către SJPP cu escală în Paris și zbor direct către Biarritz, de unde luăm trenul către Bayonne și apoi către SJPP.

Camino de Santiago
Saint Jean Pied de Port

SAU

25.04 – plecare din București dimineața cu escală în Paris și zbor direct către Biarritz, de unde vom închiria un minivan care ne va trece în Spania (Roncesvalles). Aceasta este opțiunea în care decidem să renunțăm la etapa de traversare a Pirineilor pe jos.

Camino de Santiago
Roncesvalles

26.04 – plecare pe Camino din SJPP pe ruta Valcarlos și traversarea Pirineilor către Roncesvalles sau direct din Roncesvalles către Santiago de Compostela.

Camino de Santiago
Pirinei – Ruta Napoleon
Camino de Santiago
Pirinei – Ruta Napoleon

IMPORTANT! Pentru un ritm mediu al grupului estimăm că vom ajunge la Santiago de Compostela după aproximativ 25 de zile (dacă plecarea se face din Roncesvalles) sau 26 (dacă plecarea se face din SJPP).

20* sau 21.05 ajungem la Catedrala din Santiago de Compostela. Aici decidem dacă parcurgem distanța de 90 km pe jos până la Finisterre sau cu autobuzul, precum și câte zile rămânem în Santiago de Compostela.

21* sau 22.05 program de voie, vizităm Santiago de Compostela, în funcție de data la care ajungem și de decizia grupului de a rămâne sau a merge pe jos către Finisterre.

21 – 24.05* (sau 22-25.05), 3 zile de mers din Santiago de Compostela până în Finisterre. Această parte este opțională și este de preferat să se decidă la nivel de grup în funcție de ritmul de mers și de timpul necesar parcurgerii drumului până la Santiago de Compostela. Camino este plin de surprize și oricât de mult ai planifica la plecare, el îți va oferi experiența de care ai nevoie pentru creșterea ta personală și spirituală. De aceea, partea până la Finisterre este în primul rând un timp de rezervă pe care ni-l luăm pentru a ne asigura că ajungem până la finalul perioadei la Santiago de Compostela. Pentru Finisterre și Muxia, dacă se dorește a se vizita, aceasta se poate realiza oricum cu autobuzele locale, iar într-o zi se pot vedea rapid amândouă.

25.05* sau 26.05. vom încheia aventura la Finisterre și Muxia (dacă se optează pentru această parte) și ne vom întoarce după-amiază în Santiago de Compostela pentru o ultimă seară petrecută pe străduțele cu mii de secrete și zeci de mii de pelerini care sărbătoresc încheierea unui ciclu alchimic.

26.05* sau 27.05 zbor retur Santiago de Compostela – București cu escală în Londra.

*Date pentru opțiunea de 32 de zile cu plecare din Roncesvalles și întoarcere în București pe 26.05.2020.

Perioada redusă

Camino de Santiago
La Catedral de Burgos

Perioada redusă este de 24 zile și pornim din Burgos, către care vom pleca din București pe data de 30.04.2020, revenind în București pe 23.05.2020.

 • 2 zile de transport tur-retur București – Burgos și Santiago de Compostela – București
 • 20 zile de mers pe jos (minimum)
 • 1 zi de odihnă și vizitat Santiago de Compostela. Numărul zilelor de odihnă se vor decide în funcție de de ritmul de mers până la Santiago și de opțiunea de a se parcurge pe jos drumul până la Finisterre.

Buget: 1775 EUR* care include următoarele:

 • Bilete de Avion tur București – Madrid
 • Bilet de Autocar Madrid – Burgos
 • Bilet de Avion Santiago de Compostela – Londra – București 
 • Bilet de Autocar Finisterre – Santiago de Compostela
 • Cazarea în refugii (albergue)
 • Ghidaj spiritual

ATENȚIE!!! Bugetul NU include:

 • Mâncarea zilnică estimată la un cost minim de 550 EUR de pelerin (deci nu la restaurante de 4-5* 😊) pentru toate cele 24 zile. Dat fiind faptul că în anumite momente din zi pot fi persoane care pot alege să meargă singure până la următorul refugiu, cel mai bine este ca bugetul de mâncare să fie administrat de fiecare în parte.
 • Cheltuielile personale de pe drum (intrări la obiective turistice, suveniruri etc.)

Programul detaliat este următorul:

30.04 – zbor București – Madrid și apoi autocar Madrid – Burgos.

01.05 – plecare pe Camino din Burgos.

IMPORTANT! Pentru un ritm mediu al grupului estimăm că vom ajunge la Santiago de Compostela după aproximativ 17 zile.

17.05 ajungem la Catedrala din Santiago de Compostela. Aici decidem dacă parcurgem distanța de 90 km pe jos până la Finisterre sau cu autobuzul și câte zile rămânem în Santiago de Compostela.

Santiago de Compostela
La Catedral de Santiago de Compostela – Plaza del Obradoiro

18.05 program de voie, vizităm Santiago de Compostela, în funcție de data la care ajungem și de decizia grupului de a rămâne sau a merge pe jos către Finisterre.

19 – 21.05, 3 zile de mers din Santiago de Compostela până în Finisterre.

Camino de Santiago
Cabo Finisterre

Această parte este opțională și este de preferat să se decidă la nivel de grup în funcție de ritmul de mers și de timpul necesar parcurgerii drumului până la Santiago de Compostela. Camino este plin de surprize și oricât de mult ai planifica la plecare, el îți va oferi experiența de care ai nevoie pentru creșterea ta personală și spirituală. De aceea, partea până la Finisterre este în primul rând un timp de rezervă pe care ni-l luăm pentru a ne asigura că ajungem până la finalul perioadei la Santiago de Compostela. Pentru Finisterre și Muxia, dacă se dorește a se vizita, aceasta se poate realiza oricum cu autobuzele locale, iar într-o zi se pot vedea rapid amândouă.

22.05 vom încheia aventura la Finisterre și Muxia (dacă se optează pentru această parte) și ne vom întoarce după-amiază în Santiago de Compostela pentru o ultimă seară petrecută pe străduțele cu mii de secrete și zeci de mii de pelerini care sărbătoresc încheierea unui ciclu alchimic.

23.05 zbor retur Santiago de Compostela – București cu escală în Londra.

Vremea în lunile aprilie-mai pe această parte de Camino, oscilează între 15-18o C, cu tendințe de ploaie (estimat 50% din timp) și soare (estimat 50% din timp).

Echipament:

 1. Rucsac cât mai ușor posibil (greutatea maximă plin să nu depășească 10% din masa corporală a persoanei care îl va purta în spate)
 2. Pelerină de ploaie
 3. Recipient de apă
 4. Borsetă pentru bani, pașaport, șervețele, gel antibacterian și alte lucruri mici și utile (ex. ace de siguranță, ac și ață de cusut pentru bășici, dezinfectant, spork, medicamente uzuale etc.) pe care să le aveți la îndemână oricând.
 5. Haine (cu mânecă lungă și scurtă) din microfibră care să se usuce repede, recomandat nu mai mult de două perechi din fiecare item, cu excepția șosetelor pe care le veți schimba cel puțin de două ori în timpul unei zile de mers.
 6. Geacă cu factor de căldură și pantaloni lungi (minim o pereche).
 7. Bocanci / încălțăminte de trakking recomandat cu 2 numere mai mari pentru că vi se vor umfla picioarele de la atâtea zile consecutive de mers.
 8. Papuci / șlapi care se vor folosi la duș și pentru eliberarea picioarelor după cazarea zilnică la refugiu.
 9. Bețe de trakking – recomandat dar nu obligatoriu. Bețele ajută la echilibrare și dau ritm mersului, dar nu sunt obligatorii. Se pot găsi și bețe de lemn prin pădurile pe care le vom întâlni pe drum.
 10. Pălărie de soare / bandană, ochelari de soare și cremă de protecție solară.
 11. Sac de dormit cu factor de căldură (unele albergues-uri nu au încălzire centrală).

Beneficii pe care le oferim cu drag călătorului de Camino: 😊

 1. Asistență și implicare în achiziționarea echipamentului potrivit pentru fiecare persoană înscrisă.
 2. Pentru varianta extinsă de drum de 33 de zile cu traversarea Pirineilor, costul rămâne neschimbat ca pentru cea cu 32 de zile cu plecare din Roncesvalles. Vei avea oricum emoții pe această etapă, așa că ai acea noapte de cazare de la noi. Să dormi bine și să te visezi că ai ajuns deja în Roncesvalles la finalul primei zile, iar apoi să materializezi visul cu zâmbetul pe buze! 😊
 3. Ghid spiritual de la plecare până la sosirea înapoi în București.

Camino de Santiago nu este o vacanță! Este un drum spiritual alchimic care te transformă! Sunt situații în care vei ști ce să faci și situații în care vei avea nevoie de susținere. Dacă îți este frică să mergi singur(ă), te poți pregăti mental și spiritual împreună cu ghidul grupului în primele zile de mers, pentru ca mai apoi ”să zbori singur”, dacă asta alegi să faci! Și exemplele pot continua.

În acest sens, Diana-Maria Georgescu, ”Călător prin lume, Călător prin viață, Călător prin Timp” care a parcurs întregul Camino Frances (2013), întregul Camino Portugues (2018) și a pornit la drum cu primul grup organizat din România în 2019 pe Camino Portugues (ruta Porto – Santiago de Compostela – Finisterre) îți va sta la dispoziție și te va ghida să îți depășești temerile și umbrele pe care acest drum le scoate la suprafață în mod spontan. Trebuie doar să ceri să fii ajutat! 😊

Detalii adiționale și înscrierile se pot solicita la adresa de e-mail diana.georgescu@womenesteeminternational.com. Rezervarea locului se va face după achitarea primei tranșe de 700 EUR.

ATENȚIE! Bugetele de mai sus sunt valabile pentru cei care vor achita prima tranșă până la data de 20.02.2020. După această dată, bugetul poate suferi modificări în funcție de prețul biletelor de avion de la momentul înscrierii.  

Camino, dacă îți șoptește deja magic în sânge, este experiența de care te vei îndrăgosti iremediabil și locul în care te vei reîntoarce cel puțin încă o dată. Este calea spre tine, vegheată de Calea Lactee. Iar dacă vrei să-ți faci o idee despre experiența mea pe Camino Frances din 2013, te invit să citești și acest articol în engleză:

Pe scurt, Camino ești tu, cel care nu știi acum că ești!

Buen Camino!

Camino de Santiago
Dumbria – traseul către Finisterre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *