My Inner Peace

Piramidele din Dahshur sau acolo unde Deșertul vorbește din interior spre exterior

Gândul de a vedea în sfârșit piramidele îmi creștea tensiunea arterială cu fiecare kilometru cu care ne apropiam. Eram atât de nerăbdătoare să intru într-una dintre aceste structuri și, în același timp, analizam traficul în și în afara Cairoului pentru a înțelege de ce toată lumea ne sfătuiește să nu conducem în Egipt. Sinceră să fiu, nu este mai nebunesc decât traficul din India și mă gândeam că m-aș fi putut obișnui. În cele din urmă, atunci când regulile nu sunt respectate, ai dreptul să faci orice, pentru că nimeni nu te-ar putea învinui vreodată, nu? 😊 Poate că ar putea da vina pe statutul tău de turist sau pe faptul că ești femeie, dar nu și pe faptul că nu respecți regulile de circulație. Pe scurt, aș fi putut conduce în Egipt, dar nu am făcut-o. Aveam cu mine un prieten „speriat” care a preferat să nu închiriem o mașină fără șofer, așa că iată-mă, nemulțumită de faptul că nu am condus în Egipt. Cu toate acestea, pentru călătorii lungi, a fost mai bine să nu conduc, deoarece am avut șansa să mă odihnesc și chiar să trag un pui de somn. 😊

Piramida Roșie (Red Pyramid), Dahshur, Egipt

Soarele era sus, fiecare minut făcea ziua mai fierbinte și, în cele din urmă, am ajuns în necropola Dahshur. După o oră și jumătate de când părăsiserăm Ministerul Turismului și Antichităților, Esra a oprit mașina în parcarea Piramidei Roșii, a treia piramidă ca mărime din Egipt, construită între 2575–2551 î.Hr. de către faraonul Sneferu. Am sărit brusc din mașină doar pentru a permite ca întreaga mea ființă să fie fascinată de această structură. Am făcut câteva poze afară și apoi ne-am îndreptat spre intrare. A fost prima piramidă în care am intrat și a fost impresionantă. A trebuit să coborâm cu spatele 61 de metri pe un pasaj mic (0,91 m înălțime și 1,2 m lățime) fiind atenți la fiecare treaptă pe care o lăsam în urmă. În caz contrar, am fi putut aluneca și astfel coboram mai repede. 😊 Am avut norocul să fim singurii vizitatori la acel moment, altfel ar fi trebuit să facem loc pentru alte persoane care ar fi urcat și coborât.

Pasajul se termina într-o cameră mare (12 metri înălțime și ridicată în 11 trepte), unde tavanul era plin de lilieci. Din acea cameră începea un nou pasaj orizontal scurt care se termina într-o altă cameră similară cu prima, unde a trebuit să urcăm pe o scară de lemn pentru a ajunge la cea de-a treia cameră (înălțime de 15 metri), camera de înmormântare, după cum ne-a informat unul dintre paznicii care venise după noi la puțin timp.

În Piramida Roșie (Red Pyramid), Dahshur, Egipt

Ne-am întors urcând pe același pasaj spre intrare, am avut o nouă ședință foto afară și ne-am întors la mașină. Prima experiență a fost uimitoare, așa că eram gata să o trăiesc pe a doua.

La un kilometru mai departe se află Piramida Îndoită (Bent Pyramid) construită de același faraon în jurul anului 2600 î.Hr. Se numește piramida îndoită, deoarece are două unghiuri diferite de înclinare, pornind de la 54 de grade și, după 47 de metri, schimbându-și unghiul la 43 de grade înclinare. Imediat după ce am ajuns la locul respectiv, a venit un autobuz plin de turiști și s-au îndreptat spre intrare. Așadar, am decis să nu intrăm în acesta pentru a evita să fim prinși pe pasaje mici și să pierdem timpul așteptând trecerea oamenilor. Prin urmare, am început să facem câteva fotografii afară când un gardian al sitului ne-a spus că ar trebui să ocolim piramida unde există o altă piramidă mai mică construită pentru soția faraonului. Wikipedia spune că această „Piramidă Satelit” a fost construită pentru „Ka” (sufletul faraonului). Cred că oamenii spun multe povești doar pentru a te face să faci niște lucruri, ca apoi să aibă motiv să-ți ceară bacșiș.

Așadar, am început să alerg în jurul Piramidei Îndoite bucurându-mă de deșertul de sub picioare și simțindu-mă liberă ca niciodată, de când a început această pandemie SARS-Covid 19. Acolo, am simțit că spiritul meu se întorcea în fiecare celulă a corpului meu. Eram atât de fericită și voiam doar să stau acolo și să mă bucur de moment pentru o vreme. Și asta am făcut. La scurt timp după ce prietenul meu m-a ajuns, am făcut câteva fotografii și ne-am îndreptat spre mașină fără a vizita ”Piramida Satelit” din spatele Piramidei Îndoite. Între timp, gardianul s-a dus acolo și probabil că ne aștepta să facă niște bani, dar doar am văzut mica piramidă din afară și ne-am întors la mașină. Da, țopăiam fericită bucurându-mă cu toată ființa de aceste energii magice.

Piramida Îndoită (Bent Pyramid) și Piramida Satelit, Dahshur, Egipt

A treia piramidă pe care o puteți vedea în Dahshur este Piramida Neagră (Black Pyramid), la 1,5 kilometri distanță de Piramida Îndoită (Bent Pyramid). A fost construită de regele Amenemhat III între anii 2055–1650 î.Hr., dar nu este deschisă pentru turiști. De fapt, datorită faptului că această piramidă nu a fost construită din piatră ca și celelalte, ci din cărămizi de noroi, structura sa nu este atât de solidă. Mai mult, fiind construit în apropierea Nilului și într-o parte inferioară a văii, a dus la probleme de scufundare sub pământ, suferind multiple fisuri. Consecința instabilității sale a dus la închiderea sa pentru a evita de a pune viețile oamenilor în pericol. Cu toate acestea, i-am făcut o fotografie de la Piramida Îndoită și am salut-o de departe.

Va urma…

Sunt autor independent, iar dacă vă place ceea ce scriu, vă invit să-mi susțineți activitatea printr-o donație la alegere.


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *